Валидна ли ми е винетката – как да проверим сами?!

През Януари 2024 години изтичат над 760 000 винетки. Много водачи, особено тези, на които винетката им е електронна, не знаят как да проверят докога е срока им. А шофирането без винетен стикер е скъпо преживяване.

Към 2022 година в България има 407 автомобила на всеки 1000 души. На над 7 милиона човека това прави близо 3 000 000 автомобила. Това означава, че на близо 1/4 от автомобилите им изтичат винетките до края на този месец. Една проверка в сайта на БГТОЛ отнема не повече от 5 минутки. Просто избирате държава, въвеждате регистрационния номер и цъквате върху бутона „Проверка“. Резултатът е доста подробен – номер на винетката, клас на превозното средство, клас на емисиите и т.н. Най-важното, което ни интересува са 2 полета – „Крайна дата и час на валидност“ и „Статус“. Ако статуса е „Активна“, то винетката е валидна и можем да си караме.
И през 2024г. цените на винетките са непроменени. За предпочитане е да си платим за винетка, вместо да разчитаме на късмета, защото установяването за каране без винетка излиза солено в сравнение с цените за придобиването й. Глобата за каране без винетка е 300 лв за лек автомобил. Когато нямаш винетка и те спрат, имаш 2 варианта – да платиш компенсаторна такса от 70 лв, за да продължиш или да платиш 10 лв за уикенд винетка и да ти се състави акт за каране без винетка. След като ти е съставен акт, пак имаш 2 седмици, за да платиш компенсаторната такса от 70 лв, в противен случай ти се налага наказателна административна глоба в размер на гореспоменатите 300 лв.

За още интересни новини и съвети, посетете нашият сайт или ни последвайте във фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *