Основни параметри на работа на моторните масла

Използването на висококачествени моторни масла осигурява надеждна работа на съвременните двигатели и удължава техния експлоатационен живот.

Онлайн магазин за моторни масла предлага – синтетични, полусинтетични и минерални. Предлагат се доказали се във времето марки двигателни масла – Bardahl, Liqui Moly, Castrol, Total, MOTUL, Elf, Repsol, ENEOS и др.

В каталога може да изберете масла за всички видове двигатели: бензинови, дизелови, газови горива.

Уверете се, че сменявате моторното си масло навреме, за да предотвратите евентуалните щети на вашият двигател и налагането за транспортиране с фирма за Пътна Помощ София.

Пътна помощ София

 Основни експлоатационни параметри на моторните масла

Намалено триене и намалено износване Чрез създаване на течен или хидродинамичен режим на триене, двигателното масло поддържа ефективността на двигателя, предотвратявайки триенето на конструктивните елементи. Смазките оказват влияние върху характеристиките на мощността на силовия агрегат, разхода на гориво и експлоатационния живот.

Основните смазочни части и възли на бутален двигател са:

Главни и биелни лагери;

Лагери и зъбни колела на разпределителния вал;

Бутални щифтове, щанги и клапани;

Двойки бутала помпа за високо налягане;

Стени на цилиндри и бутала и много други.

Разпределя топлината

По-голямата част от топлината, която се отделя при изгарянето на гориво, се абсорбира от охладителната система и се разпределя в самия корпус на двигателя.

Системата за смазване участва в защитата на двигателя от прегряване. Той абсорбира около 5% от топлината, генерирана по време на работа на неподвижни двигатели, и над 10% за работещи.

Поддържа чистота

Чистотата на двигателя е от съществено значение за дългосрочни резултати. Количеството отлагания, образувани върху възлите и частите му, зависи от много фактори, включително качеството на моторното масло.

Определящата характеристика в този случай е склонността на смазката да се окислява. Колкото повече високотехнологични базови масла и добавки са използвани в състава на продукта, толкова по-висока е неговата устойчивост на разграждане под въздействието на температурата.

Друга важна част от поддържането на чистотата на двигателя е диспергирането (система от две или повече вещества, при която частиците от едното вещество са равномерно разпръснати) на маслото.

Именно тази характеристика определя способността да транспортира конгломерираните окислени молекули на смазката, както и сажди, диспергирана вода, утайки и други замърсители към филтъра, предотвратявайки утаяването им.

Защита от корозия

По време на работа на двигателя се образуват много агресивни химически среди. Продуктите от изгаряне на горивото са отработени газове, които включват азотни оксиди и сяра. Те влизат в окислителни реакции в газовата фаза, а също така, разтваряйки се във вода, образуват киселини, които взаимодействат с повърхности, които вече са в течна фаза.

Тези агресивни вещества могат да доведат до разрушаване на метали и сплави, от които са направени компонентите и частите на двигателя. Благодарение на инхибиторите на корозията, съдържащи се в двигателното масло, е възможно да се предотврати образуването на корозионни огнища.

Основни физико-химични параметри на моторните масла

Вискозитет на маслото (колко лесно маслото се излива при дадена температура)

Този показател определя мярката за вътрешното триене. Благодарение на тази техническа характеристика течността се противопоставя на потока под въздействието на външни сили.

Разпределителен кинематичен и динамичен (абсолютен) вискозитет.

Първият се измерва по метода на Стокс  – или квадратни сантиметри в секунда.

Динамичният вискозитет от своя страна е съотношението на срязващата сила на флуида към скоростта на срязване. Измерва се в уравновесеност (сантипуаз) или нютон в секунда, разделена на квадратен сантиметър. Стотна от уравновесеност се нарича сантипуаз. Динамичният вискозитет на смазочните материали е изключително нисък.

Индекс на вискозитет

Този параметър е въведен, за да се определи степента на промяна във вискозитета с температурните колебания. Индексът се изчислява, като се използва стойността на кинематичния вискозитет при 40 и 100 ° C. Моторното масло с висок индекс на вискозитет е по-малко податливо на промени в температурата. Съответно, такъв продукт е в състояние да осигури стабилни вискозитетни свойства в много широк температурен диапазон.

Обратно, ефективността на маслото с нисък вискозитет силно зависи от промените във външните условия. Следователно за такъв смазочен материал диапазонът на работната температура е доста тесен.

Точка на втвърдяване

Този параметър характеризира момента на рязко увеличаване на вискозитета на смазката до почти пълна загуба на течност. Този показател се определя по лабораторен метод: точката на втвърдяване се приема, когато смазката, поставена в стандартна епруветка, се втвърдява толкова по време на охлаждане, че при наклон от 45 градуса, нивото на течността остава напълно неподвижно за 1 минута.

Важно е да се разбере, че точката на втвърдяване само косвено характеризира експлоатационните нискотемпературни свойства на моторното масло.

Точка на възпламеняване

Този параметър характеризира състава на маслото, по-специално наличието на летливи фракции в него и техния дял. В оперативен план това е косвено отражение на потенциалната консумация на смазка за отпадъци, както и чрез вентилацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *