Трябва ли да се смазват болтовете на колелата

Защо е противопоказно да смазваме болтовете на колелата на нашия автомобил

Болтове за колела
Какво се случва при пренатягане

Ако попитате група от опитни шофьори дали трябва да се смазват болтовете, с които прикрепяме колелата към колата, ще чуете 2 диаметрално противоположни мнения. Едните казват, че трябва и то редовно да се смазват, като подкрепят мнението си с думите: „Аз съм шофьор от 23 години и още не съм губил колело.“ Другите казват, че не трябва да се смазват, защото производителите казват така. И да – вторите са прави.


Доста често се разказват истории за болтове, които са били невъзможни за развиване. В реалния живот обаче дори и несмазани болтове се развиват достатъчно лесно. Стига само да използваме динамометричен ключ.

Динамометричен ключ
Динамометричен ключ

Всъщност ако си отворим сервизната книжка на автомобила (ако имаме такава) ще забележим, че почти във всяка една пише, че болтовете на колелата не се смазват. Шансовете за това са 100%, ако автомобилът е произведен след 2013г. Причините за това са 2 основни:
1. Според автомобилните производители ако болтовете са смазани, има опасност от предизвикване на самопроизволно развиване, както и разхлабване на болтовете, което може да доведе до загуба на колело, докато автомобилът е в движение и пътен инцидент.
2. Втората причина е, че когато болтът е смазан, има шанс от пренатягане при завиване на болтовете, което ще доведе до повреждане на резбата на болта, превъртане и съответно ненужен ремонт на главината например.
С оглед на казаното до тук, ние ви съветваме да не смазвате болтовете на колелата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *