4 факта за моторното масло, които вероятно не знаете.

Вашият двигател представлява огромен метал, вътре в който има многобройни други метални части, движещи се заедно и потенциално можещи да се развалят заедно. Сега ще хвърлим поглед как моторното масло защитава двигателя ви и очарователните науки, участващи в осигуряването на добрата му работа.

 1. Какво точно прави моторното масло?
  Моторното масло осигурява смазване на всички движещи се метални части, което предпазва двигателя от ненужно износване или твърде много топлина. Регулярната смяна на масло ще ви спести пари за ремонти, а в зависимост от избраното двигателно масло ще реализирате и икономия на гориво. Смяната на маслото се извършва в интервал от 10 000 до 20 000 км, в зависимост от избрания вид масло и марка.
 2. Какво всъщност означават абривиатурите от числа и цифри на различните масла?
  Двигателни масла са оценени по два начина – студена вискозитет и горещ вискозитет. Този рейтинг е показан на бутилката на маслото и ви дава представа за това колко добре ще отговори при студен старт – особено важно за хората, които живеят в студен климат, както и дебелината му при високи температури.
  Първото число, което е до буквата „W“, която е съкращение от „Winter“ (в превод от английски език – „Зима“) е студеният рейтинг. Колкото по-ниско е числото, толкова по-ниска е температурата, при която ще работи добре двигателя. Ако показателят е твърде висок и се опитате да стартирате колата си в минусови температури, маслото може да е прекалено дебело за да тече и двигателят няма да може да запали.
  Второто число е вискозитета на маслото, характеризиращ се с температурите при работа на двигателя. Погледнете наръчника за експлоатация на автомобила ви, за да знаете какъв вискозитет на маслото да използвате.
 3. Каква е разликата между синтетични и минерални масла?
  Минералното масло е необработено масло, както е било добито, а синтетичните масла са били дестилирани и разбити до техните базови молекули. След това биват преустроени с други молекули, специално пригодени да осигурят по-добра защита. Минералните масла са по-евтини, но не предоставят толкова гладко смазване като синтетичните.
 4. Синтетичното масло е повече от обикновено масло.
  Учените добавят молекули цинк, фосфор и сяра към обикновеното масло за да го превърнат в синтетично. По този начин те добавят по-добри защитни свойства за износване, както и антиоксидиращи и антикорозионни характеристики.

One Reply to “4 факта за моторното масло, които вероятно не знаете.”

 1. Друг интересен факт, който сте пропуснали за маслата в България е, че голяма част от тях са ментета, реплики и т.н. Изключително внимателно избирайте откъде купувате масло за автомобила си и не се подлъгвайте по много ниски цени, както и перманентни промоции, имайте едно на ум!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *