Цени за смяна на двигател: Какво трябва да знаете

Когато двигателят ви се повреди, винаги се чудите дали не е по-добре направо да смените колата, вместо да влезете в огромен разход за подмяната му. Нека да видим обаче колко струва реалната смяна на един двигател и с какви цени ще се сблъскате при тази услуга.

Колко струва подмяната на един двигател?

Отговорът на този въпрос варира в зависимост от три ключови фактора: размера и сложността на съответния двигател, тарифата на монтьорите, които сте избрали за извършване на работата, и дали заменяте с употребяван, възстановен или чисто нов двигател.

Цените на новите двигатели започват от около 4000 лв. за 4-цилиндров двигател, около 5500 лв. за V6 и 7000 лв. за V8. Цените се увеличават в зависимост от сложността на двигателя и марката на автомобила. Очевидно е, че ще платите повече за двигател с висока производителност, който трябва да се монтира във вносен луксозен автомобил, отколкото за фабричен двигател в икономичен автомобил.

С употребяван двигател може да се снабдите за много по-малко, понякога само за 1000 лв. Основните фактори, които влияят върху цената на тези двигатели, включват възрастта на лекия автомобил, километрите на употребявания двигател и разходите за доставка от мястото, където се намира двигателят. Транспортните разходи не са включени в цената, но трябва да бъдат отчетени, тъй като сервизът ще прехвърли този разход върху вас и вие в крайна сметка ще го заплатите.

Основният разход, ако решите да купите употребяван двигател е инвестицията в труд. Въпреки че автокъщата или друг доставчик на употребявани части често предлага краткосрочна гаранция за самия двигател, тя не включва труда, извършен от сервиза, който монтира двигателя. Ако новоинсталираният двигател не работи добре, вие все още плащате за времето на механика (освен ако повредата не е резултат от грешка на механика), плюс допълнителните часове, необходими за пускането му в действие.

Можете да сведете до минимум този риск, като закупите възстановен двигател. Възстановяването на двигателя го връща към работните настройки на производителя. Това не означава, че двигателят е напълно нов. На практика износените движещи се части са подменени заедно с всички уплътнения. Можете да сте сигурни, че двигателят ще работи при правилно монтиране и че очакваният му живот е удължен. Често той се предлага с по-дълга гаранция от тази, която бихте получили от доставчик на части втора употреба.

Цената, която ще откриете на тези двигатели е висока. В сравнение с употребяван 4-цилиндров двигател, чиято цена е 1000 лв. или по-малко, възстановеният еквивалент ще струва около 2500 лв. – все пак значително по-ниска в сравнение с чисто нов двигател.

Цена за труд при подмяна на двигател

За типичния двигател посоченото време в сервиза ще бъде 10-12 часа работа. При лек двигател с опитен механик може да ви бъде предложена цена за 8 часа труд, докато за по-сложни задачи може да са необходими 15-20 часа. По-голямата част от офертите трябва да попадат в първата времева рамка обаче. Определете разходите за труд, като умножите посочения брой часове по цената на сервиза. Ценовата ставка може да варира в широки граници – от 90 лв. на час до над 150 лв. на час. Така че, ако се използва най-ниската ставка на сервиза, трудът за типична смяна на двигател може да струва 10 часа по 90 лв., което е 900 лв. обща цена. Естествено, това е много груба сметка, която не взема предвид местоположението ви, вида на автомобила, цените на сервиза също. Макар да дадохме някакви ориентировъчни стойности, те могат да бъдат доста далеко от цената, която сервизът ще ви предложи. При всяко положение, за да не стигате до това трябва да се грижите добре за двигателя ви и да го зареждате с качествено моторно масло.

Освен всичко, което изброихме по-горе, в сервиза може да искат да подменят освен двигателя и да направят ремонт на преден мост, който може да включва смяна на накладки, горен и долен носач и др. За самото сваляне и качване на двигателя също може да ви начислят сума от 200 лв. или повече.

Ако пък ел. инсталацията се нуждае от ремонт, то тогава ще ви излезе доста по-евтино. Монтаж на светлини, стартер, ремонт на алтернатор, всичко е на цени под 100 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *