Какво се прави в един автосервиз?

Ходенето до автосервиз предизвиква страх у мнозина. На първо място винаги се свързва с възможността, даден ремонт да е прекалено скъп и да не можем да си го позволим. Освен това обаче, има и притеснение у мнозина, че не знаят какво се прави в автосервизите. Нека да погледнем, които са най-честите ремонти, които можете да срещнете и какво може да очаквате.

Общ технически преглед на автомобила

Това е нещо, което се прави всяка година и не е скъпо. Трябва само да проверите, дали в автосервиза, към който сте се насочили правят тази услуга. Автомонтьорите проверяват количеството емисии, които напускат автомобила при работа, както и дали всички негови светлинни означения са в изправност. Проверяват волана дали се върти свободно, както и спирачките дали работят. Тестват и акумулатора и двигателя. Целта на този общ технически преглед е да се спрат от движение, които не са годни да осигуряват нужната безопасност на пътя и за техния шофьор и за останалите шофьори.

Смяна на запалителните свещи

Това е много по-специфичен ремонт, който като цяло се отнася за по-стари автомобили или такива, чиито свещи са се износили. Ако сте имали напоследък висок разход на гориво, но сте сменили маслото и не смятате, че проблемът е от там, може да проверите и какво е състоянието на запалителните свещи и дали не се нуждаят от смяна.

Смяна на накладки

Накладките са част от спирачната система и при тяхна неизправност може да имате проблем с хващането на педала, когато го натиснете. Накладките могат да се износят, така че не е лоша идея да ги проверявате от време на време. Основната функция на накладките е в тях да се трие диска от спирачките и колата ви да спира. Колкото по-лоши са накладките ви, толкова по-дълъг спирачен път ще има автомобила. Естествено, да подмените накладките веднага щом забележите проблем е от съществено значение, за да избегнете всякакви инциденти.

Смяна на ангренажен ремък

Проблемите с един двигател могат да бъдат безброй. Истината обаче е че всяка част от него може да се амортизира повече или по-малко и вие трябва да следите за тази амортизация внимателно. Смяната на ангренажния ремък е много специфична услуга, но за щастие в повечето автосервизи я правят. Ако само усещате прескачане на ангренажния ремък при току що запален двигател, може проблемът да се крие в зъбните колела.

Изправяне на спирачни дискове

Това също е много специфична услуга, която изисква ниво на експертиза. Точна както при накладките, така и изправянето на спирачните дискове, ако не се предприеме навреме може да предизвика инциденти, така че трябва да проверявате редовно какво е състоянието им.

За заключение

Има някои неща по автомобила ви, които със сигурност можете да ги извършите сами, като се снабдите с достатъчно информация онлайн или пък гледате някой как ги прави пред вас. Има обаче и редица неща, които са подходящи за извършване само от механик. В един автосервиз работят специалисти, които се занимават с разнообразни модели автомобили и имат достатъчно стаж да се погрижат и за вашия. Ако пък предпочитате специализираните автосервизи, то те са запознати само с вашата марка автомобил. Важно е, когато сте на място да питате всичко, което ви интересува, дори и да се притеснявате, че не знаете. Освен това искайте всички касови бележки и фактури от частите, които са поръчали за ремонта на вашия автомобил, особено ако имат гаранция. Спрямо частта, която е била ремонтирана, се осведомете какво трябва и какво не трябва да правите в бъдеще. Не е невъзможно и вие, шофирайки, да сте имали някаква вина за по-бързата амортизация на дадената част и заради това да се е наложило да стигнете до автосервиз.

One Reply to “Какво се прави в един автосервиз?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *