Next.e.GO – ще го бъде ли планувания завод в Ловеч

В началото на месец Юли през далечната 2021 година, министърът на икономиката по онова време Кирил Петков и немската компания за автомобили Next.e.GO подписаха съвместен меморандум за производство на автомобили. Според него Next.e.GO трябваше да стартира производството в индустриалната част на Ловеч. Германските собственици на фирмата дори показаха в София няколко автомобила на ток с цел презентация на това, което ще произвеждат.

В днешно време, след близо 2 години завод в Ловеч няма. Голяма част от местното население е все по-скептично относно представения тогава грандиозен проект. Информация липсва, но от това, което се вижда на мястото, където трябваше да бъде издигнат завода, мястото е само почистено от растителност и заравнено.

Ако нещата се случваха както бяха планирани, през март 2022 година трябваше да бъде направена първата копка. Тя беше отложена за юли същата година. По официални данни първа копка още не е направена. Макар строежът на този завод да е в застой, до неговата територия започна изграждането на доста голям фотоволтаичен парк. Не е ясно дали тези фотоволтаици имат някаква връзка с проекта за завод за електромобили обаче.

По план представения от Кирил Петков проект трябваше да бъде завършен до края на 2023 година, но колкото повече време минава, толкова е по-малка вероятността това да се случи и грандиозния завод за електромобили да заработи. Отново по план производството трябваше да започне през 2024, а през 2025 заводът трябваше да заработи с пълния си капацитет.

Според меморандумът, който се подписа България трябва да помогне с 34 млн. евро, но само при условие, че до 2024 година има производствени активи в експлотация и 250 работни места. До края на 2027-а година пък фабриката Next.e.GO трябва да е успяла да продаде не по-малко от 10 000 коли, а заводът да е осигурил работа на 365 българи. Меко казано сме скептични дали това ще се случи. Но само времето ще покаже.

Още новини можете на откриете в новините на нашия сайт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *